Можем ли да определим какво е щастието?


iva    By @iva


Можем ли да определим какво е щастието?
Щастието е избор!

Много от хората твърдят, че за да си щастлив са ти нужни висок финансов статут и перфектна кариера. Те не се замислят за малките неща от живота, които всъщност правят хората щастливи. Да имаш добро здраве, семейство, което те подкрепя и покрив над главата си са едни от тях. Разбира се, това звучи банално и нещата не са толкова прости. Много биха спорили, че само това не е достатъчно за истинско щастие. Това може да се дължи на факта, че имат по-високи разбирания и стремежи или просто да изискват повече от други. Степента на щастие е различна за всички, според лични нагласи. Въпреки това, всички трябва да са способни да се радват на малките неща, които живота предоставя всеки ден. Трябва да сме по-отворени към света, по внимателни и да ги забелзваме. Например, човек не би се зарадвал, когато малко дете му се усмихне? Или види как хора си помагат в нужда? Това са доказателства, че светът не е толкова лош и че все пак има ценни неща, които ни правят щастливи.

Щастието не се измерва

То е относително понятие и всеки има различни разбирания за това колко може да е щастлив един човек. Познаваме го, когато го почувстваме, но не можем да го дефинираме като нещо сигурно и постоянно. Щастието зависи от различни фактори, някои от тях можем да контролираме, като материалните придобивки, а други не, като националност, възраст, пол и други.

Какво всъщност ни прави щастливи?  

 

 

Остаряването има голям принос за щастието на хората. Твърди се, че колкото повече остаряват хората, те стават все по-щастливи. На какво се дължи това? Когато хората остаряват, имат все по-малко тревоги около себе си. Децата им са пораснали, постигнали са желаните кариерни успехи, както и добър социален и финансов статут. Точно обратното се случва при младите хора, които тепърва създават семейство, имат високи стремежи и това често води до тревожност и нещастие.
Семейството е друг важен аспект на щастието и по-точно децата. Обикновено родителите са по-щастливи, за разлика от хората които нямат деца. Разбира се, да си родител не означава пълно и постоянно щастие, включва тревоги и разочарования. Въпреки това, те не биха заменили родителството за нищо друго.

Колко щастливи ни прави постигането на целите ни?

 

 

Стремежът към получаване и постигане на цели в живота ни доставя удоволствие. Действията ни са базирани на целта, която искаме да постигнем и правим всичко по силите си. Но дали сме щастливи по пътя, който изминаваме за да достигнем крайната цел? Може би живеем с мисълта, че някой ден ще сме щастливи, когато най-после сме постигнали желаното. Със сигурност на света има много хора, които разсъждават точно така. Това означава, че те мислят само за крайната цел и колко щастливи ще бъдат, чак когато достигнат желаните резултати. За да сме щастливи, трябва да сме способни да се наслаждаваме на малките неща, които животът ни предоставя без значение дали се стремим към нещо голямо. Трябва да сме способни да оценяваме това, което имаме във всеки един момент, за да бъдем щастливи. Какъв е смисъла на това да бъдем нещастни по пътя към успеха, за да можем да се порадваме малко когато вече го достигнем? Тук идва и друго твърдение, че хората сме устроени точно на този принцип. С други думи, искаме най-силно нещата, които не можем да имаме. Стремим се да ги получим, даваме всичко от себе си, понякога без да се замисляме за останалите. Живеем с мисълта за постигането на целта ни и не се фокусираме върху това да бъдем щастливи, което е била главната идея, с която сме започнали работата вурху целта ни. Мислим, че ще сме много и трайно щастливи когато получим, това за което сме копняли. Но, веднъж получим ли го, скоро след това загубваме интерес, следователно щастието намалява.

 

Източници:

https://ladyzone.bg/article/zdrave/formula-za-shtastie.html

http://gpaeburgas.org/PSYCHOLOGY/?p=717

https://www.dnes.bg/za-da-se-razbirame/2018/01/18/shtastieto-e-izbor-6-nachina-da-bydete-po-shtastlivi.365370
CommentsLast entries


La clave fundamental para crear un futuro mejor

La clave fundamental para crear un futuro mejor

March 21, 2019 - El mundo está en constante cambio y debemos adaptarnos, pero esto nos trae nuevas oportunidades de crecimiento. Luchar por lo que uno quiere y hacer... Read more


Ayudar es amar

Ayudar es amar

March 7, 2019 - Ayudar es amar y amar es ser, ser humano.... Read more


Los 10 documentales ambientales que han cambiado mi vida

Los 10 documentales ambientales que han cambiado mi vida

February 28, 2019 - Si tienes dudas de la realidad climática o de cómo puedes aportar al planeta, esta lista de documentales te puede sacar de dudas. ... Read moreGo back